Gazebo

Hvordan få en flott hage

Jeg har selv vært huseier, og vet hvor mye jobb som kreves for at hagen skal være flott å se på. Det var stort sett min kone som la ned arbeid i hagen, og hun elsket å drive med slikt. Vi hadde ikke noen stor hage, men den var desto flottere å se på. Men mange har jo hager, som er rene parkanlegg. Dette krever enormt mye tid, i alle fall om man skal holde det hundre prosent ved like. Men noen lar alt bare spire og gro. Det er vel det man kaller for en naturhage eller naturtomt. Det kan også ha sin sjarm, alt etter smak og behag tenker jeg.

Lettstelt hage

Om man er av dem som gjerne vil ha en flott hage, uten å bruke det meste av fritiden sin, er det mulig å få til dette. Men noe jobb kommer man ikke vekk fra, men med litt planlegging og valg av de rette plantene, kan man slippe billigere unna.

I følge fagfolk på området, er det ofte dårlig planlegging av hager. Det blir litt tilfeldig, både plassering og type planter eller blomster. Det er best å plante i ett område av hagen, og ikke spre det utover. Da vil man også kunne legge heller i et annet område, noe som ikke krever annet vedlikehold enn vask i ny og ned.

Velg jord med god næring

Dette er viktig for at planter og blomster skal trives, og ikke minst overleve. Dessuten er det slik at dyrere jord, også holder bedre på fuktigheten enn de billigste. Dette sparer deg for ekstra runder med vannslangen, eller vannkanna.

Om man vil bruke litt ekstra penger, kan et vanningsanlegg være løsningen. Da slipper man mye arbeid, og ikke minst når man skal reise på ferie. Prisene på slike anlegg varierer veldig, det avhenger også av hvor stort anlegg man har behov for.

Tett og frodig

La planter og blomsterbed vokse tett sammen, dette gjør det enklere med kutting og beskjæring. Husk også at en flott hage, ikke nødvendigvis trenger å se hundre prosent ryddig ut. Etter man har luket, kan man for eksempel la avfallet ligge i jorda. Dette er gjødsel for planter og blomster, og du vil på sikt få en bedre kvalitet på blomsterjorda.

Smak og behag

Hvordan en perfekt hage ser ut, finnes det ikke noe fasitsvar på. Dette avhenger av smak og ikke minst interesse, det finnes jo de som ikke liker hagearbeid overhodet. For uansett kommer man ikke unna en viss mengde innsats i hagen, om den skal se fin ut. Alternativet er nok naturtomt, som faktisk kan være riktig så flott.

Om man har en viss størrelse på tomten, kan både lysthus og kanskje en badestamp være noe å vurdere. Begge deler finnes i forskjellige størrelser, alt fra ganske små til store. Her er det tomten og lommeboken som styrer hva man velger, og ikke minst behovet.

Ved å rådføre seg med fagfolk allerede fra begynnelsen, så kan man opparbeide en hage som oppfyller det man ønsker seg. Og på denne måten slipper man kanskje å gjøre feil som både koster tid og penger!

DELE DENNE
No Comments

RELATERTE POSTER

Bygdøy et paradis i Oslo

Det er ikke noen tvil om at Oslo er byen som har det meste, det er ikke mange hovedsteder som kan skilte med en slik variasjon som Oslo og omegn.

April 18, 2019 0

Vandring langs Akerselva – Et paradis i Oslo

Jeg tror ikke det er å ta munnen for full, å si at Akerselva og områdene langs elva kan kalles for et paradis. Her finner man noen for enhver smak, natur og miljø veksler hele veien fra Frysja til Bjørvika.

November 16, 2018 0

Vandring langs Akerselva – Historie

Jeg har tidligere skrevet litt om hva man kan gjøre i Oslo, tenker da på noe som kan få deg til å roe ned og senke skuldrene. Oslo er full av slike steder til å være en travel storby, så er det utrolig hvor fredfull den også kan være. Det […]

November 7, 2018 0

Opplev St. Hanshaugen i Oslo

Jeg har skrevet en del om steder i Oslo, som man kan finne roen og stillheten. Kanskje ikke helt overraskende for noen, så er jeg opprinnelig en Oslogutt. Jeg har selv minner fra St. Hanshaugen i Oslo, nettopp fra St. Hans eller midtsommer om du vil.

October 24, 2018 0