Gazebo

Lysthus for tanker og drømmer

Jeg har vel egentlig aldri vært noen bruker eller eier av disse flotte små husene, eller hyttene om du vil. Jeg husker dem for lang tid tilbake når jeg var guttunge, i voksen alder kan jeg vel nesten ikke huske å ha sett dem. De var nok langt mer populære før i tiden, men slett ikke noe allemannseie. Jeg husker det var en del fasjonable eiendommer på Oslo Vest som hadde slike, gjerne litt bortgjemt sammen med eple- og plommetrær. Men jeg må innrømme at de ser koselige ut, kanskje et sted man kan koble helt av og drømme seg litt vekk.

Regelverk

Som vi alle vet er det meste i Norge regulert gjennom lovverket vårt, dette gjelder så klart også lysthus. Det vil si ikke eget lovverk spesifikt for lysthus, men omfattes av Plan- og bygningsloven og naboloven.

Om man holder seg til et lysthus som er under 15 kvadratmeter, lavere enn 3 meter og 4 meter inn på tomta, ja da er det bare å sette det opp. Det finnes en del småkommuner som godkjenner mindre enn 4 meter fra nabotomt, men dette er ikke noe man kan forvente eller forlange.

Men om du har et lysthus stående allerede, er det bare å ta fatt på restaureringen for mange av dem har nok stått ubrukt i en mange år.

Romantikk

I tillegg til det jeg allerede har nevnt, om lysthusene på Oslo Vest mener jeg, ser jeg for meg flotte damer som drikker te sammen. Mulig dette bildet er noe jeg har fra gamle filmer, fra store hagefester hvor flotte damer sitter og prater og ler sammen. Jeg har også bilder i hodet fra unge nyforelskede par, de bruker lyshuset til samtalene bare de skal høre og til de mest intime betroelser bare et kjærestepar kan komme med.

Praktisk

Lysthusene brukes til så mangt, det er en del småbarnsfamilier som bruker de nær sagt som en lekestue for barna. Her kan det være praktisk å ha barneselskapet med is og brus, eller når det kommer klassevenner på besøk.

De fleste av lysthusene er under 10 kvadratmeter, så det er klart plassen begrenser seg jo raskt. Men de finnes i større utgaver også, og om man bygger et selv så styrer man jo så klart størrelsen selv også.

De finnes både med og uten vinduer, men med vårt klima kan det nok være greit med vinduer. De koselige mørke høstkveldene, med levende lys og kanskje en gass-varmer og et glass rødvin alene eller med en god venn eller venninne.

De eldre lysthusene var en del større, en del av disse står fortsatt men mange trenger nok en runde med restaurering. Men et så lite bygg krever ikke all verden, ofte kommer man langt bare med et spann maling og pensel.

Så folkens det er flere valg her, enten om man har et lysthus stående allerede eller om man vurderer å anskaffe seg et. Ved å være litt oppfinnsom er det svært mye man kan bruke det til i alle fall.

DELE DENNE
No Comments

RELATERTE POSTER

Vandring langs Akerselva – Et paradis i Oslo

Jeg tror ikke det er å ta munnen for full, å si at Akerselva og områdene langs elva kan kalles for et paradis. Her finner man noen for enhver smak, natur og miljø veksler hele veien fra Frysja til Bjørvika.

November 16, 2018 0

Vandring langs Akerselva – Historie

Jeg har tidligere skrevet litt om hva man kan gjøre i Oslo, tenker da på noe som kan få deg til å roe ned og senke skuldrene. Oslo er full av slike steder til å være en travel storby, så er det utrolig hvor fredfull den også kan være. Det […]

November 7, 2018 0

Opplev St. Hanshaugen i Oslo

Jeg har skrevet en del om steder i Oslo, som man kan finne roen og stillheten. Kanskje ikke helt overraskende for noen, så er jeg opprinnelig en Oslogutt. Jeg har selv minner fra St. Hanshaugen i Oslo, nettopp fra St. Hans eller midtsommer om du vil.

October 24, 2018 0

Opplev Akershus festning

Akershus festning, er en lunge i Oslo by. Mange snakker om grønne lunger i byene, og festningen er nettopp en slik plass. Men den er så mye mer enn bare det, her er det også mye historikk og en egen atmosfære. Jeg har som gammel gardist, mange timer på Akershus […]

October 15, 2018 0