Gazebo

Lysthus for tanker og drømmer

Jeg har vel egentlig aldri vært noen bruker eller eier av disse flotte små husene, eller hyttene om du vil. Jeg husker dem for lang tid tilbake når jeg var guttunge, i voksen alder kan jeg vel nesten ikke huske å ha sett dem. De var nok langt mer populære før i tiden, men slett ikke noe allemannseie. Jeg husker det var en del fasjonable eiendommer på Oslo Vest som hadde slike, gjerne litt bortgjemt sammen med eple- og plommetrær. Men jeg må innrømme at de ser koselige ut, kanskje et sted man kan koble helt av og drømme seg litt vekk.

Regelverk

Som vi alle vet er det meste i Norge regulert gjennom lovverket vårt, dette gjelder så klart også lysthus. Det vil si ikke eget lovverk spesifikt for lysthus, men omfattes av Plan- og bygningsloven og naboloven.

Om man holder seg til et lysthus som er under 15 kvadratmeter, lavere enn 3 meter og 4 meter inn på tomta, ja da er det bare å sette det opp. Det finnes en del småkommuner som godkjenner mindre enn 4 meter fra nabotomt, men dette er ikke noe man kan forvente eller forlange.

Men om du har et lysthus stående allerede, er det bare å ta fatt på restaureringen for mange av dem har nok stått ubrukt i en mange år.

Romantikk

I tillegg til det jeg allerede har nevnt, om lysthusene på Oslo Vest mener jeg, ser jeg for meg flotte damer som drikker te sammen. Mulig dette bildet er noe jeg har fra gamle filmer, fra store hagefester hvor flotte damer sitter og prater og ler sammen. Jeg har også bilder i hodet fra unge nyforelskede par, de bruker lyshuset til samtalene bare de skal høre og til de mest intime betroelser bare et kjærestepar kan komme med.

Praktisk

Lysthusene brukes til så mangt, det er en del småbarnsfamilier som bruker de nær sagt som en lekestue for barna. Her kan det være praktisk å ha barneselskapet med is og brus, eller når det kommer klassevenner på besøk.

De fleste av lysthusene er under 10 kvadratmeter, så det er klart plassen begrenser seg jo raskt. Men de finnes i større utgaver også, og om man bygger et selv så styrer man jo så klart størrelsen selv også.

De finnes både med og uten vinduer, men med vårt klima kan det nok være greit med vinduer. De koselige mørke høstkveldene, med levende lys og kanskje en gass-varmer og et glass rødvin alene eller med en god venn eller venninne.

De eldre lysthusene var en del større, en del av disse står fortsatt men mange trenger nok en runde med restaurering. Men et så lite bygg krever ikke all verden, ofte kommer man langt bare med et spann maling og pensel.

Så folkens det er flere valg her, enten om man har et lysthus stående allerede eller om man vurderer å anskaffe seg et. Ved å være litt oppfinnsom er det svært mye man kan bruke det til i alle fall.

DELE DENNE
No Comments

RELATERTE POSTER

Stress i hverdagen

De fleste av oss opplever dette i perioder, eller over lengere tid. Selv har jeg også vært stresset, men mest i jobbsammenheng. Uansett så er ikke stress noe jeg liker, men noen trives nok bedre med det enn andre. Hvordan vi takler stress, er veldig individuelt. Jeg har hatt forskjellige […]

September 24, 2018 0

Hvordan få en flott hage

Jeg har selv vært huseier, og vet hvor mye jobb som kreves for at hagen skal være flott å se på. Det var stort sett min kone som la ned arbeid i hagen, og hun elsket å drive med slikt. Vi hadde ikke noen stor hage, men den var desto […]

September 14, 2018 0

Bokaften i lysthuset

Det kan være mange måter å bruke et lysthus på, har jo tidligere skrevet litt om det å ta vare på et parforhold og noen ideer rundt det. Men et slikt hus kan brukes til så mangt, litt kommer jo an på størrelsen men man må jo planlegge ut fra […]

August 19, 2018 0

Erotikk i hagen

Jeg må innrømme at for meg er et lysthus noe som lett kan bli noe erotisk, ikke lysthuset i seg selv så klart men som en arena for slik aktivitet eller samtaler. Vet ikke om det er noe som henger igjen fra gamle svenske spillefilmer, hvor handlingen var hentet fra […]

July 23, 2018 0