Gazebo

Opplev St. Hanshaugen i Oslo

Jeg har skrevet en del om steder i Oslo, som man kan finne roen og stillheten. Kanskje ikke helt overraskende for noen, så er jeg opprinnelig en Oslogutt. Jeg har selv minner fra St. Hanshaugen i Oslo, nettopp fra St. Hans eller midtsommer om du vil. Da var det stor feiring i parken, men bål, pølser og is. Dette var på 1970-tallet, men parken har de samme tradisjoner i dag. Når man befinner seg i Oslo, er det aldri langt til nærmeste grønne lunge. Det er jo dette som gjør Oslo så unik, alle parkene og andre friareal man finner selv midt i sentrum av byen.

Flott park og bydel

St. Hanshaugen var den første parken, som kommunen tok ansvaret for i 1875. På samme tid kom det kommunale parkvesen, men allerede på 1850-tallet startet opparbeidingen av parken. Etter 1910 har parken stort sett hatt samme form, men utsikten har blitt noe dårligere på grunn av trær som har blitt større med årene. En av Oslos landemerker, er Tårnhuset som man finner i parken. I dag så huser Tårnhuset en barnehage, et flott sted for barna. For de som er litt kjent i Oslo, vet man jo at også bydelen hvor parken ligger, har samme navn. Det samme kan man si om området rundt, som kalles for St. Hanshaugen.

Konserter

Det er ikke rent få konserter som har vært arrangert på St. Hanshaugen, det samme med forskjellige andre arrangement av ulik størrelse. Med sin sentrale plassering, er det et flott sted som ofte trekker mye folk. Stedet hvor konsertene avholdes, heter Festplassen og ligger i den sydlige delen av parken.

Uteservering, skulpturer og svane dam

Selv om ikke parken er mer enn i underkant av 100 dekar, finner man mer her inne enn det man kanskje skulle tro. Det er først når man kommer inn i selve parken, at man oppdager hva den har å tilby. Ikke langt unna St. Hanshaugen, finner vi den langt mer kjente Slottsparken. Dette er den største parken i Oslo sentrum, etterfulgt av St. Hanshaugen. Parkens høyeste punkt er 83 meter over havet, med tanke på at Oslo ligger ved fjorden er faktisk dette ganske så høyt.

Uteservering, skulpturer og svane dam

Promenade

Det er absolutt å anbefale en utflukt til St. Hanshaugen, en varm sommerkveld med god mat og drikke. Ta med en kurv med godsaker, et pledd og den du er glad i. Brått har dere fremfor dere en kveld som sent vil glemmes, dette er en flott måte å koble av på og kjenne at Oslo faktisk er ganske ålreit. Parken ble i sin tid anlagt som en såkalt promenadepark, noe man på den tiden også kalte for «Engelsk stil» Det ble anlagt gangveier på kryss og tvers av parken, slik at Oslofolk kunne få seg en spasertur i ro og mak. I den sørlige delen av parken, preges terrenget av variasjon og oppleves som intimt. Mens det i nord, er store plener og et mer flatt terreng. Så her finnes det noe for enhver smak. Så neste gang du skal finne roen i sjelen, ta en tur til denne flotte parken.

DELE DENNE
No Comments

RELATERTE POSTER

Bygdøy et paradis i Oslo

Det er ikke noen tvil om at Oslo er byen som har det meste, det er ikke mange hovedsteder som kan skilte med en slik variasjon som Oslo og omegn.

April 18, 2019 0

Vandring langs Akerselva – Et paradis i Oslo

Jeg tror ikke det er å ta munnen for full, å si at Akerselva og områdene langs elva kan kalles for et paradis. Her finner man noen for enhver smak, natur og miljø veksler hele veien fra Frysja til Bjørvika.

November 16, 2018 0

Vandring langs Akerselva – Historie

Jeg har tidligere skrevet litt om hva man kan gjøre i Oslo, tenker da på noe som kan få deg til å roe ned og senke skuldrene. Oslo er full av slike steder til å være en travel storby, så er det utrolig hvor fredfull den også kan være. Det […]

November 7, 2018 0

Opplev Akershus festning

Akershus festning, er en lunge i Oslo by. Mange snakker om grønne lunger i byene, og festningen er nettopp en slik plass. Men den er så mye mer enn bare det, her er det også mye historikk og en egen atmosfære. Jeg har som gammel gardist, mange timer på Akershus […]

October 15, 2018 0