Gode råd for å få din perfekte hagestue

Gode råd for å få din perfekte hagestue

Sommeren i Norge er uforutsigbar, men vi ønsker jo å nyte den til det fulle. Derfor er uteplassen viktig for mange nordmenn. Ikke bare å ha noen stoler og bord, men et tak over hodet så vi kan sitte ute selv når det regner.

En hagestue er en god løsning for de som ønsker litt mer enn bare å sitte under en persienne når det regner. Det finnes flere løsninger og selv om du føler du har 10 tommeltotter, er det mye du kan gjøre selv.

Første trinn – definere behovet

Det finnes mange forskjellige modeller med ferdigtegnede hagestuer, samt at det alltid er en mulighet å tegne sin egen hvis man har litt erfaring. Hvor viktig er komfort for deg? Ønsker du å bruke hagestuen hele året? Vil du kunne åpne vinduer og bringe naturen inn, eller holder det med å ha store vinduer?

Personlig så har jeg valgt å bygge en hel-isolert hagestue. Jeg elsker å sitte i godstolen og se på snøen som faller utenfor vinduene mens jeg koser meg med CandyCrush, Clash of Clans eller PokerStarscasino.  Om sommeren åpner jeg de store vinduene og slipper varmen og naturen inn.

Min hagestue var dyr, men jeg har ikke angret et sekund. Det er fordi et slikt rom er en viktig trivselsfaktor for meg, som gjorde at det var verdt det. Så begynn med å skrive en liste over hva som er viktig for deg og hva du trenger i din hagestue, uten å tenke økonomi.

Andre trinn – sett et budsjett

En veldig vanlig feil er at folk setter et for stramt budsjett. Da får du nesten garantert en negativ overraskelses på slutten av prosjektet. Det vil være et mirakel om et byggeprosjekt holder budsjettet. Uansett hvor mye du har regnet på kostnader knyttet til byggeprosjektet, vil uforutsette ting skape problemer.

Så legg inn en margin på 10-15% av kostnaden. Da vil du vanligvis klare å dekke inn det uforutsette.

Estimate
Estimate

Et kjapt tips er å se hvor mye penger du har råd til å bruke, så ser du på de mange ferdige modellene på nettet og ser hva de koster. Dette vil gi deg en pekepinn på hva ditt prosjekt vil koste. Har du 10 tommeltotter, kan en ferdig hagestue være akkurat det du trenger.

Gjør et røft overslag over materialer, og kontakt flere byggmestere for å få et tilbud. Tilbudet bør være spesifisert så du enkelt kan sammenligne priser.

Sjekk også om byggmesteren/snekkeren vil kunne ta seg av slik som byggetillatelse, nabovarsel og få bygget kontrollert. Dette er ikke alltid nødvendig, men en god snekker vil vite mer om hva som trengs.

Tredje trinn – planlegg det praktiske

Uansett om du skal bygge selv eller du skal ha håndverkere til å gjøre alt, bør du begynne med et planleggingsmøte/strategimøte. Jeg går utifra at du skal bruke en snekker til noe av arbeidet, og at du skal gjøre noe.

 1. Se på tegningene og sjekk at alle er enig om målene og selve designingen.
 2. Sett opp en liste over materialer, sammen med en tidslinje. Dette er spesielt viktig hvis du ikke har muligheten til å lagre alt i hagen under byggeprosessen. Det er utrolig frustrerende å sitte og vente på materialer når man er klar til å gå videre.
 3. Hvis du må ha hjelp av flere faggrupper, slik som at du må ha kontakt med en elektriker for å legge varme i gulvet og strøm, så må de involveres helt i begynnelsen så de får gi sin input.
 4. Gjør en befaring av området med fokus på bakken der fundamentet skal legges. Fundamentet er ekstremt viktig og bør gjøres av en som virkelig kan dette. Gjøres det en for dårlig jobb her, vil du raskt få problemer med skjeve vegger, vinduer som ikke kan åpnes og andre problemer.
 5. Bestem hvor material skal leveres og bestem hvem som skal fjerne søppel. Det blir utrolig mye søppel, støv og avkapp, så dette er viktig.
Rammen
Rammen

Fjerde trinn – begynn å bygge

Selve prosessen er lik nesten uansett hvor mye eller lite du gjør. Her er en enkel oversikt.

 1. Lag grunnmuren. Husk at de fleste tilfeller må denne støpes, så du må legge inn tørketid. Skal du ha varmekabler, må de legges samtidig.
 2. Sett opp rammen
 3. Monter taket. Avhengig av budsjett så kan du få glasstak eller takstein.
 4. Legg gulvet. Du kan bruk belegningsstein selv om du har varmekabler. Utfordringen blir å finne en stein som du liker og som tåler varmen.
 5. Monter vegger, gjerne i glass. Viktig å kunne åpne opp for å få den luftige, naturlige følelsen.
 6. Montrer vinduer hvis det er behov. Du kan gjerne bruke skyvedører i glass istedenfor vinduer.
 7. Innred!

Femte trinn – nyt hagestuen

En hagestue skal være ditt fristed, et herlig pusterom i hverdagen. Så nyt den og fyll en gjerne med både grønne og blomstrende planter. En fantastisk måte å bringe naturen inn i din hverdag.

Blomstrende planter
Blomstrende planter