Opplev Akershus festning

Opplev Akershus festning

Akershus festning, er en lunge i Oslo by. Mange snakker om grønne lunger i byene, og festningen er nettopp en slik plass. Men den er så mye mer enn bare det, her er det også mye historikk og en egen atmosfære. Jeg har som gammel gardist, mange timer på Akershus festning. Jeg likte meg alltid inne på festningsområdet, det var noe eget ved det som det ikke er lett å sette ord på. Det finnes knapt et bedre sted om man vil roe ned, og la tankene vandre litt av sted. Bare det å sette seg ned på en benk, kanskje med blikket utover indre del av Oslofjorden. Man kan sitte å få alle inntrykkene fra storbyen, på et stille og rolig sted. Med ett hører man klokkespillet fra rådhuset, eller kanskje noen gardister som marsjerer på vei til vaktbytte. Jeg tror magisk, er den rette betegnelsen for atmosfæren man finner på Akershus festning.

Historien om Akershus slott og festning

Dette er det egentlige og rette navn på festningen, men i dagligtale mest bare Akershus festning. Det er jo ofte slik, at man ikke kjenner historien til steder selv om de er kjente og kjære. Det at Akershus festning en gang var en av de mest betydningsfulle festninger i Norge, er det kanskje mange som ikke er klar over.

Middelaldersk kongeborg

Stedet skulle opprinnelig være sete for representanter for kongen, med sin beliggenhet på Akersneset og strategisk plassert ved fjorden. Men etter hvert ble kongeborgen, på 1600-tallet bygget om til et renessanseslott. Rundt slottet bygget man en bastionfestning, som faktisk aldri har blitt inntatt med makt. Det militære nærværet på Akershus festning, har gått litt frem og tilbake. I alle fall når man tenker på festningens rolle og bruk, det at landetes strengeste fengsel i sin tid lå her, er bevis på at man har brukt festningen til forskjellige formål.

Lagt ned i 1815

Dette er årstallet da festningen første gang, ble lagt ned militært. Men ikke mange år senere fikk man en reetablering, i perioden fra 1820 til 1850. Senere var den også hovedkvarter, depot- og forlegningsområde og skole.

Lagt ned i 1815

Museum

Inne på festningsområdet, finner man ikke helt uventet museum som Norges Hjemmefrontmuseum og Forsvarsmuseet. Disse er så absolutt verdt et besøk, og de holder oppe året rundt. Den dag i dag er Forsvaret sterkt tilstede på festningen, som ledes av en kommandant. Det er Oslo garnisonsforvaltning som har ansvaret for vaktholdet, som igjen er underlagt Forsvarets fellestjenester. Saluttering fra Akershus festning er ikke uvanlig, det høres godt utover byen og Oslofjorden når kanonene avfyres på festningsvollene.

Brostein

Store deler av det indre festningsområdet, er belagt med brostein. Det er en flott opplevelse å spasere der inne, det er som om man kjenner historien på kroppen. Man kommer seg vekk fra byens hektiske og stressende liv, og kan la tankene bare vandre dit man selv vil. Det er mye man kan finne på her inne, kanskje smøre med seg en niste og kose seg sammen med kjæresten eller kona.