Reis miljøvennlig i Oslo

Reis miljøvennlig i Oslo

Reis miljøvennlig i Oslo

Oslo er en storby som kan tilby mange forskjellige aktiviteter enten man bor der eller bare er på besøk. Avstandene er ikke så avskrekkende som i andre europeiske storbyer, men det er likevel urealistisk å tenke at du skal kunne bruke beina for å komme deg rundt.

Dessverre har Oslo, i likhet med alle andre storbyer, et problem med forurensing. Tusenvis av kontoransatte, offentlige ansatte, butikkansatte og andre setter seg i bilen om morgen og reiser inn mot Oslo sentrum. Det er her arbeidsplassene er, og mye av statens byråkrati befinner seg i Oslo eller i nærheten av Oslo.

Myndighetene har bestemt seg for å prøve å begrense trafikken og dermed forurensingen. Derfor har de fjernet parkeringsplasser, gjort gater enveiskjørte og generelt sett gjort det utfordrende å ferdes med bil rundt i Oslo sentrum.

Heldigvis har myndighetene jobbet hardt for å sikre gode og miljøvennlige alternativer, og det er nå fullt mulig å klare seg uten bil.

Elektrisk bil til leie

Selv om mye av Oslo skal være bilfritt, er det klart at folk innimellom trenger å bruke bilen. Derfor har NSB, eller Vy som det nå heter, startet med utleie av elektriske biler til bruk i Oslo. En app skal gi brukerne oversikten over hvor ledige biler står og ordne med et praktiske slik som betaling og levering.

Andre firma jobber med samme konsept, så folk kan velge bilmodell og størrelse. Det kan jo være behov for å bruke bil hvis man skal handle inn mange varer eller handle møbler.

Elektriske biler forurenser mindre og hvis man kan unngå at alle skal ha sin egen bil, blir belastningen på veiene lavere. Helt borte blir det ikke, ettersom elektriske biler også produserer svevestøv. Dette er en av verstingene innen luftforurensing og skyldes at dekkene skraper opp asfalten. Færre biler er dog en begynnelse.

Toget

Toget er tradisjonelt og ikke minst, svært miljøvennlig.  De nye betalingsløsningene og ikke minst, oppgraderingen av togsett gjør togreisen mer og mer behagelig. Dette er ofte noe man bruker hvis du skal litt ut av bysentrum.

Det er ikke alle togene som er oppgradert, men nye togsett settes i drift hele tiden. I de nye vognene får du tilgang til Wi-Fi så du får din daglige dose med Candy Crush, Clash of Clans eller Pokerstarscasino. Alt mens du sitter og slapper av på vei til din neste destinasjon.

Buss/trikk

Bussen og trikken er også miljøvennlige. Mange busser har nå elektriske motorer eller kjører på biodiesel.  Det kan være trangt om plassen i rushtiden, men ellers er et ofte enkelt og greit å hoppe på en buss. De går ofte og det er mange holdeplasser spredd over hele Oslo. Samme prinsippet gjelder for trikken, som gjør et enkelt å komme seg fra A til B.

El-sykler og lignende

Byer som Amsterdam har allerede gått foran med et godt eksempel og bevist at sykler er miljøvennlig og lettvint. Det er satt ut mange by-sykler rundt om i Oslo, og det er planlagt å få ut flere elektriske sykler etterhvert.

I tillegg er det kommet elektriske sparkesykler, som er lettvint når du skal komme deg raskt av gårde.

Felles er det at de kan lånes fra et sted og settes igjen et annet sted, uten ekstra kostnad. En app skal hjelpe syklistene å finne nærmeste sted å låne en sykkel og hvor de kan sette denne fra seg.

Dette systemet er foreløpig sårbart, noe som har ført til en viss motvilje mot syklene. De blir satt igjen på andre steder enn er de er tiltenkt. Forhåpentligvis er dette bare et forbigående problem.

Bruk beina!

Det mest miljøvennlige er selvsagt å ta beina fatt. Ofte kan det være like fort å gå som å vente på buss eller annen transport. Det er også svært sunt og det anbefales at man går i minst 20 minutter hver dag.

I tillegg til å kunne gå til og fra butikken, til og fra jobb og andre steder, kan du benytte deg av de mange turområdene.

Oslo

En ny tankegang

Oslo tilbyr mange forskjellige miljøvennlige transportmetoder og har gode intensjoner. Det er ikke alt som fungerer helt optimalt enda, men systemene forbedres hele tiden. I tillegg til alt det positive ved å legge til rette for mer miljøvennlig transport, har også kommunen gjort det vanskeligere og dyrere å skulle bruke privatbil.

Dette er et ledd i arbeidet for å endre folk holdninger, noe som er helt essensielt for å dempe forurensingen i byer som Oslo. Å endre folks holdninger er ikke enkelt og det er flere praktiske utfordringer knyttet til miljøvennlig transport.

Så dette arbeidet vil være pågående i mange år fremover, og målet må være å spre informasjon om de forskjellige miljøvennlige alternativene. Videre handler det om å finne gode forbilder som kan vise i praksis hvordan man skal løse utfordringene som miljøvennlig transport innebærer. Ny vaner tar tid å bli innarbeidet, så vi må tenke rett og slett være mer tålmodig.