Rekreasjon på taket av Romerike

Rekreasjon på taket av Romerike

Rekreasjon på taket av Romerike

Det finnes mange flotte turmål i Oslo og omegn, og denne gangen skal vi et stykke ut av hovedstaden. Eidsvoll kommune ligger nord for Oslo, og er den nordligste kommunen i Akershus – og grenser til Oppland fylke. Vi skal til et flott utsiktspunkt som heter Mistberget, dette er et turmål jeg selv har benyttet meg av mange ganger. Det er noe helt spesielt der oppe, med den flotte utsikten man har i alle himmelretninger. Man kan legge opp turen på forskjellige måter, men uansett er det noen høydemeter som skal forseres. Men belønningen får man når man kommer opp, og den flotteste tiden på Mistberget med tanke på utsikten – er på høsten da luften og utsikten ofte er på sitt skarpeste. Da er det bare å pakke sekken, og gjøre seg klar for en topptur.

Synlig fra det meste av Romerike

Med sine 663 meter over havet, er Mistberget lett å få øye på fra det meste av Romerike. På Mistberget er det et gammelt branntårn, som man absolutt bør besøke for å få den maksimale utsikten. Branntårnet ble bygget i 1938, og her har man full oversikt over hele Romeriks-sletta – og det er ikke få branner som har blitt oppdaget fra dette tårnet opp gjennom årene. I dag tjener branntårnet som et sted folk oppsøker for utsikt, og det er et godt og stabilt byggverk selv om det kan se noe spinkelt ut.

Flyulykke

På grunn av sin beliggenhet når flyplassen, og ikke minst sin høyde i terrenget – har det vært én flyulykke og en nestenulykke ved Mistberget. Den 7.august i 1946, gikk det riktig galt for et fly som kom fra London. Flyet kom i for lav høyde, og traff Mistberget. 3 av besetningsmedlemmene ble drept, og de hadde med seg 11 passasjerer. De som overlevede ulykken fikk hjelp fra gården Askheim, og ble senere fraktet til Minnesund og Stensby sykehus. Flyet var av typen Douglas C-47. I 2008 holdt det på å gå galt igjen, da en Airbus maskin fra Russland hadde feilberegnet høyden under innflyvning til Oslo Lufthavn Gardermoen. Men flykontrollen oppdaget situasjonen, og fikk gitt ordre til flyet om å stige.

Gamle skjerp

Gamle skjerp

Det finnes en rekke steder i området, hvor det er blitt utvinnet bly, sølv, smaragder, marmor, gull, wolfram, jern, kobber og sink. En av disse stedene er «Lykkens grube» Dette er en jerngruve som i sin tid tilhørte Eidsvoll Jernverk, og om man går stien opp fra Åsleie passerer man denne gamle gruven.

Sett av èn dag

Jeg vil absolutt anbefale å sette av en hel dag, hvis man skal få skikkelig uttelling for turen opp til Mistberget. Det å kunne slappe av i ro og mak når man kommer opp, er jo selv målet med turen. Midt på sommeren er det fint å kunne ta det som en kveldstur også, med lange og lyse sommerkvelder og kanskje se solnedgangen fra taket av Romerike. Det å ha med seg en kikkert er noe jeg anbefaler, på klare dager kan man se langt inn i fjellheimen både i vest og nord.