Sykkel i by og mark

Sykkel i by og mark

Det å finne alternativer til hvor man kan legge en flott og rolig sykkeltur i Oslo, er ikke vanskelig. Men med dette turtipset har jeg lagt vekt på opplevelsen og rekreasjonsfaktoren, mer enn antall kilometer og forbrenning av kalorier. Dette er en tur hvor roen skal senke seg, i kombinasjon med mange flotte steder man vil oppleve underveis. Her det det hverken antall gir, karbonsykkel eller pulsklokke som er det viktige, man klarer seg lenge med en bysykkel uten gir – blir det for bratt er det bare å trille sykkelen.

Akerselva

Ja da er vi tilbake til elva i Oslo som jeg har lagt min elsk på, dette er noe jeg har fra min barndom med mange flotte og minneverdige opplevelser. Fra man starter sin tur nede ved Nybrua og Grünerløkka, har man flott turveier å sykle på opp til Maridalsvannet. Jeg har tidligere skrevet litt om vandringer langs elva, og sykkelturen er ikke så veldig annerledes annet enn at man så klart tilbakelegger turen noen raskere.

Akerselva

Stilla-Frysja

Det er til dette området dere skal legge matstoppet på turen langs elva, her er det flotte grøntanlegg og bademuligheter for de som ønsker det. Nistematen passer bra å legge til denne flotte delen av elva, vel og merke om man har med seg medbrakt mat – for det er ikke noen serveringssteder så langt opp i elva.

Fra Kjelsås kan man lett komme seg inn i Lillomarka, men her må man regne med en del stigning i begynnelsen. Om man velger å snu på Frysja og sykle samme rute ned igjen langs elva, får man uansett en flott tur med fin natur og mye kulturhistorie med seg.

En runde rundt vakre Maridalsvannet er også en flott forlengelse av turen, og langs vannet er det mange fine rasteplasser hvor man kan nyte stillheten og naturen. I dette vannet er det ikke tillatt å bade, siden det er Oslos drikkevannskilde. På turen nedover mot byen igjen, kan man sykle hovedveien gjennom Maridalen. Når man kommer til Brekke, kan man ta av mot Korsvoll og Sognsvann – med flotte bademuligheter.

I utgangspunktet skriver jeg her om kortere eller lengre dagsturer, som man kan dele opp akkurat slik man ønsker det. Om man synes det er for langt å sykle helt opp til Frysja og Maridalsvannet, kan man så klart snu langs elva oppover akkurat der det måtte passe. Men om man velger å ta seg en skikkelig langtur, eller kanskje legge inn en overnatting – så har man hele Nordmarka foran seg enten om man velger Maridalen, Lillomarka eller kanskje sykle inn via Sognsvann og idylliske Ullevålseter. Et kart for marka er å anbefale, og selv om man kanskje bare velger Akerselva kan det være kjekt med et kart – for å se hvor man befinner seg og bli kjent med stedsnavn underveis.

Selv om man kanskje ikke tar med seg all verdens mye, så er sykkelvesker å foretrekke fremfor ryggsekk. Da er det bare å finne frem sykkelen, å tråkke seg gjennom den flotte byen og eventuelt marka vår.