Vandring langs Akerselva – Et paradis i Oslo

Vandring langs Akerselva – Et paradis i Oslo

Jeg tror ikke det er å ta munnen for full, å si at Akerselva og områdene langs elva kan kalles for et paradis. Her finner man noen for enhver smak, natur og miljø veksler hele veien fra Frysja til Bjørvika. Jeg har selv mange minner fra elva, men da hovedsakelig fra den øvre delen. Det var her jeg lærte meg å sykle, jeg husker med glede alle de flotte sykkelturene fra Nydalen og opp til Maridalsvannet. På vinteren var det ski, for i Stilla ble det kjørt opp flotte skiløyper. Mange gode minner, fra en tradisjons – og historierik elv i hjertet av Oslo.

Minner fra en svunnen tid

Jeg nevnte mine egne minner fra tiden langs elva, som guttunge på begynnelsen av 1970-tallet. Det er nettopp minner og historie som preger Akerselva, for det har ikke alltid vært som i dag. Jeg husker selv, deler av industri tiden lange elva. I dag fungerer Akerselva, som en grønn lunge for folk og dyr i hovedstaden. Men langs elva lå det mye industri, spesielt fra midten av 1800-tallet. Vannkraften fra elva, var årsaken til at denne virksomheten ble bygget opp langs elva. Typisk industri som var å finne langs Akerselva var; Tekstilfabrikker, sagbruk og mekaniske verksteder. Mange av disse byggene, står den dag i dag. Men i dag er det kontorer, leiligheter og skoler som huses der. Mye av Oslos utvikling og vekst, skyldes nettopp det som skjedde langs elva for mer enn 150 år siden og frem til vår tid. Flott natur kombinert med norsk industrihistorie, det er det man opplever med en tur langs elva. De siste 20-30 årene har tilbudet blitt veldig bra, i tillegg til en friskere elv er turveier og sitteplasser oppgradert i vesentlig grad.

Sykling, gange og løping

Det ene er ikke bedre enn det andre, på turveiene langs elva er det tilpasset det du måtte ønske som fremkomstmiddel. Landskapet varierer hele veien, fra skog, bebyggelse til store parkanlegg. Badeplasser finnes det også, men hovedsakelig i den nordre delen opp mot Maridalsvannet. Frysja er nok den beste badeplassen, på visse steder også godt egnet for barn.

Sykling, gange og løping

2-timers tur

Om man vil oppleve elva og Oslo fra en annen side, anbefales det å ta en vandring langs Akerselva. Sett av et par timer, og du har en flott søndagstur. Pakk gjerne med termos og matpakke, en stopp halvveis kan nok være greit. Husk også at det er mange flotte steder underveis, så ikke legg opp til noe stress om det er første turen oppover eller nedover elva. Ved å ta tiden til hjelp, finnes det knapt bedre rekreasjon i Oslo.

Kano

I visse deler av elva, er det mulig å padle kano. Dette er hovedsakelig i den øvre delen, men på grunn av mange fosser og stryk er det ikke mulig å padle hele veien. Jeg vil nok påstå at det blir mer bæring av kanoen, enn padling. Men om man holder seg i Frysja/Stilla-området, er det ikke noe problem med kano eller kajakk. Husk å ta hensyn til de som bader, det kan være ganske så mange i vannet en varm sommerdag.