Vigelandsanlegget

Vigelandsanlegget

Parker og åpne plasser er en integrert del av landskapet i Oslo, hovedstaden og den største byen i Norge. De ulike parkene og åpne plassene er forbundet med stier, slik at byens innbyggere kan gå mellom dem. Når byen ble utvidet i  midten av det 19. århundre, ble områder bevilget til parker og rekreasjons formål. Den østlige delen av byen (Østkanten) ble prioritert på grunn av blandt annet industrialisering. De mer velstående boligområdene på den vestlige delen av byen (Majorstuen, Frogner) har færre parker og åpne plasser. 95% av byens innbyggere har en park eller et åpent grønt område innen 300 meter fra hjemmet.

Vigelandsanlegget ligger i det nåværende sentrum av Frognerparken. Det er navnet på et arrangement av skulpturer og ikke et område som sådan, hele parken kalles Frognerparken. Vigelandsanlegget i Frognerparken blir noen ganger feilaktig referert til som «Vigelandparken», men dette navnet har ingen offisiell status, er ikke vanlig i Oslo og anses som unøyaktig. Skulptur installasjonen var, som en del av Frognerparken, beskyttet under kulturminneloven 13. februar 2009 under navnet Frognerparken og Vigelandsanlegget.

Skulpturer i området dekker 320 000 m2 og har 212 bronse og granitt skulpturer, alle designet av Gustav Vigeland. Brua var den første delen som ble åpnet for publikum, i 1940. Brua danner en 100 meter lang, 15 meter bred forbindelse mellom hovedgaten og fontenen, foret med 58 skulpturer, inkludert en av parkens mest populære statuer, Sinnataggen. Besøkende kunne nyte skulpturene mens det meste av parken fortsatt var under bygging. På enden av brua ligger en samling av åtte bronse statuer som viser barn som leker. De fleste av statuene i parken er laget av Iddefjord granitt.

Hovedporten til Vigelandsanleggets er laget av granitt og smijern og fungerer som den østlige inngangen til Frognerparken fra Kirkeveien. Derfra fører en 850 m lang akse vestover gjennom broen til fontenen og monolitten, og ender med livshjulet hovedporten består av fem store porter, to små porter for fotgjengere og to porter med tak av kopper og utsmykket med værhaner. Den ble designet i 1926, redesignet i 1930-årene og reist i 1942. Den ble finansiert av en norsk bank.

Hovedporten

Monolittplatået er en plattform nord i Frognerparken, laget av trinn som huser Monolitten selv. 36 figur bor på høyden, og representerer en «livetssirkel» tema. Tilgang til platået er via åtte smijern porter som viser menneskelige figurer. Portene ble designet mellom 1933 og 1937 og reist kort tid etter at Vigeland døde i 1943.Nå har du fått mye informasjon om Vigelandsanlegget og noen av skulpturene du kan finne der. De skulpturene jeg har skrevet om her er fantastiske, men de er ikke de eneste. Dersom du ønsker å se disse utrolige skulpturene med egne øyne og i tillegg få oppleve alle skulpturene det ikke er skrevet om her er det bare en ting å gjøre; Ta en tur til Vigelandsanlegget! Du kommer ikke til å angre på at du valgte å besøke akkurat dette området i Oslo.